Historie

DE OORSPRONG EN ONTWIKKELINGEN VAN ROLAS

In 1954 startte Dhr. T. Mijnster het bedrijf Rolas in een garagebox (Katendrecht) Rotterdam aan de Zuid oever van de Maas. Zijn achtergrond lag in de scheepsbouw. In 1955 verhuisde het bedrijf naar de Bovenstraat in Rotterdam IJsselmonde.

In 1e instantie werden vooral laswerkzaamheden op de vele scheepswerven in de regio Rotterdam uitgevoerd.

Naast montagewerk, wat voor een groot deel uit laswerkzaamheden bestond werd gestart met componentenbouw. Hele dekhuizen werden op het bedrijfsterrein van Rolas vervaardigd.

Vanaf 1956 werden vanuit het Rotterdamse ook werkzaamheden op de scheepswerf NDSM Amsterdam aan het Noordzeekanaal en het IJ uitgevoerd.

Begin jaren 60 werd het bedrijf verplaatst van IJsselmonde naar Ridderkerk. Dit was noodzakelelijk in verband met de bouw van de zuidelijke pijler van de van de Brienenoordbrug in Rotterdam, die precies op het bedrijfsterrein van Rolas gebouwd werd.

Historie-Rolas-1954-bovenstraat
Bron: Uitgeverij Voet

In Ridderkerk kwam het bedrijf aan de Havenkade te liggen. Grote constructies, zoals pontons  werden hier geproduceerd. Deze waren zo groot dat ze van hier op dekschuiten naar klanten, meest scheepswerven, werden getransporteerd.

In deze periode startte Rolas zowel in de Botlek als in IJmond montage en reparatiewerkzaamheden.

In de Botlek bij de raffinaderij van Chevron (nu Q8) en bij de werf Verolme Roosenburg werden laswerkzaamheden uitgevoerd aan mammoettankers en in IJmond bij Hoogovens.

In de jaren 80 werden ankers voor Vrijhoff geconstrueerd. Steeds meer werd gewerkt voor Hoogovens terwijl de scheepsbouw sterk achteruit ging.

Bron: Stichting oud Ridderkerk

De scheepsbouw in Nederland liep zeer sterk terug; dit leidde bij Rolas tot een verschuiving in werkterrein.

In 1982 kwam een eind aan het werk bij Chevron, werd de focus sterker op de regio IJmond gericht.

Naast het vele werk in de regio IJmond werden opdrachten in de bouw en wegenbouw uitgevoerd.

Voorbeelden van bijzondere werkzaamheden zijn kunstwerken en de renovatie van de Kuip, het stadion van Feyenoord.

In 1990 betrok Rolas een compleet nieuw speciaal voor Rolas gebouwde werkplaats en kantoor naast de in gebruik zijnde de locatie aan de Havenkade te Ridderkerk.

Eind 90-tiger jaren werd veiligheid een nog belangrijker onderwerp. Rolas werd een VCA* gecertifieerd bedrijf in 1997.

Door de technische ontwikkelingen bij het lassen, ging Rolas zich toespitsen op het maken van kwaliteitslassen. Het bedrijf leidde lassers op tot lascategorie 1 lassers. Hiermee kan gelast worden aan hijsinstallaties, dragende constructies en proces apparatuur.

Feyenoord - de Kuip

De volgende stap in veiligheid werd in 2000 gezet, door VCA** gecertificeerd te worden.

De kwaliteitsborgingsslagen leidden tot eerst in 2014 tot certificering als lasbedrijf volgens ISO-3834-2, vervolgens in 2016 tot CE bedrijf via het certificeren volgens NEN EN-1090.

Deze ontwikkeling is afgerond in 2018 door een certificering volgens ISO-9001 waarmee alle productie en revisie activiteiten volgens een gecertificeerde werkwijze worden uitgevoerd.

Rolas heeft hiernaast de certificering voor “Erkend Leerbedrijf” in 2016 behaald.

Rolas heeft in december 2019 het certificaat VCA** succesvol geüpgraded naar  VCA-Petro.